Velden zijn niet correct ingevuld
Bel ons

Zorgcomplex Kasteel Stoutenburg

Kasteel Stoutenburg 

Het huidige ''kasteel Stoutenburg'' is een herenhuis, dat in 1888 werd gebouwd als opvolger van een hele reeks eerdere vestingen.
Willem van Amersfoort. Het eerste Kasteel van Stoutenburg werd in 1259 opgericht door Willem van Amersfoort. Het diende de grens tussen de graaf van Gelre en de bisschop van Utrecht te beschermen.

Landgoed Stoutenburg bij Leusden bezit  een lange historie. De geschiedenis van het landgoed begint bij een bisschoppelijk kasteel uit de 13de eeuw dat mogelijk is voortgekomen uit een nog oudere woontoren (=donjon) uit de 11de eeuw. In 1259 is het kasteel in aanbouw. Op 12 juni 1259, de dag dat Amersfoort stadsrechten kreeg van bisschop Hendrik I van Vianden, vestigde Walter (of Wouter), de heer van Amersfoort en schout van Eemland, zich op Stoutenburg. In ruil voor de beschikking over dit kasteel verleende de toenmalige bisschop van Utrecht stadsrechten aan Amersfoort. De bisschop gebruikte het kasteel om krijgsknechten te legeren.

Kasteel Stoutenburg krijgt een nieuwe bestemming. Het monumentale herenhuis uit 1888 aan de Stoutenburgerlaan wordt omgebouwd tot een zorginstelling met 24 appartementen voor ouderen met dementie. Wij mochten hierin voor Aannemer Legemaat van der Elst de afwerking van de sanitaire ruimten op ons nemen. De holplinten zijn aangebracht onder de nieuw gesteld wandtegels, ook de putjes zijn naadloos afgewerkt in de gietvloeren. Tenslotte is het geheel verzegeld met een zijdematte toplaag, voorzien van de nodige antislip korrels. 

 Naar overzicht